bibliotheekvernieuwing

Waarom bibliotheekvernieuwing?

De doelstelling van de landelijk opgestarte bibliotheekvernieuwing is de bibliotheeksector klaar te stomen voor de bibliotheek van de toekomst. Een bibliotheek die omgaat met het vernieuwende informatie- en mediagebruik van de bezoeker en efficiƫnter en slagvaardiger opereert. De provincie heeft daarbij een regisserende rol.

Geschiedenis

10 jaar geleden is de modernisering van het openbaar bibliotheekwerk in gang gezet. Dit gebeurde vanuit de opvatting dat de (informatie)maatschappij ingrijpend verandert. Het idee? De bibliotheek moet zich ontwikkelen tot een centraal knooppunt van culturele, educatieve en maatschappelijke infrastructuur. Met verbindingen naar onderwijs, welzijn, zorg, musea, archieven, media, boekhandels en andere voorzieningen. Het uitgangspunt: de gebruiker staat centraal.

Onderzoek Sociaal Cultureel Planbureau

Reeds in 2008 kwam het Sociaal Cultureel Planbureau met een onderzoek naar de bibliotheek over 10 jaar. De uitkomst? De bibliotheek kan niet overleven als ze zich niet zo snel mogelijk aanpast aan de behoeften in de maatschappij. Juist in onze huidige complexe informatiemaatschappij groeit de behoefte aan een onafhankelijk instituut dat mensen helpt bij de selectie van betrouwbare en betekenisvolle informatie.

De bibliotheek kan houvast bieden in de overvloed van (media-)informatie die mensen dagelijks overspoelt. Ook kan de bibliotheek als ontmoetingsplaats een belangrijke rol in de lokale gemeenschap spelen.

In de tijd van ontlezing, toegenomen taalachterstanden en laaggeletterdheid, kan de bibliotheek zich meer ontwikkelen tot het kenniscentrum voor lezen en literatuur.

Bron: https://www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/alle-onderwerpen/bibliotheken/waarom/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>